payroll-visual
Aan de keukentafel bij Rik Bartelds

"Wij zorgen voor werk en HRpm zorgt voor de afwikkeling"

Aan de keukentafel bij Rik Bartelds
 
In Eerste Exloërmond, daar zitten we vandaag aan de keukentafel, bij Rik Bartelds (27 jaar). Vol enthousiasme worden we begroet door ‘waakhond’ Pumba. De toon is direct gezet. Rik en zijn broer Bart runnen samen met hun oom Jakob Bartelds Landbouw BV. Het bedrijf richt zich op akkerbouw en pluimvee. Na het overlijden van hun vader, twee jaar geleden, hebben Rik en zijn broer het stokje overgenomen. En daarmee zijn zij de derde generatie van het familiebedrijf dat in 1949 is gestart door opa Bartelds met 20 hectare. Inmiddels is het bedrijf gegroeid naar 400 hectare met meerdere vestigingen in Oost Drenthe.
 
Met een lekkere bak koffie zitten we aan de keukentafel en vertelt Rik dat zijn agrarische loopbaan begon tussen de tulpen en narcissen. Vervolgens heeft Rik in tien jaar een mooie werkervaring opgedaan bij collega en vriend Chris-Thijs Staats van Staats teelt bloembollen. “Ik heb veel bewondering voor het bedrijf. Ze zijn klein begonnen en hebben het ver geschopt. Ik heb veel geleerd van mijn baas. Onder andere: dat je goed moet nadenken voordat je iets roept, altijd goed zijn voor je personeel, en geen hiërarchievorming. Hij pakte bijvoorbeeld ook zelf de bezem. Hij vroeg veel als baas, maar je kreeg er ook veel voor terug. Een mooie wisselwerking!” Eerder dan verwacht ging Rik thuis aan de slag, voor het familiebedrijf. “Ik vond het belangrijk om na mijn school niet direct thuis te werken, maar ook werkervaring buitenshuis op te doen.

Na Staats heeft Rik nog een poosje bij Kort Mechanisatie gewerkt. Kort na het overlijden van mijn vader, ben ik gestopt bij Kort Mechanisatie en ging de knop om. Ik werk met een gezonde drive en veel plezier samen met mijn broer, oom, neefjes en HRpm oproepkracht Frank Olthof ”, zegt een tevreden Rik. De werkzaamheden van Rik zijn vanzelfsprekend seizoensgebonden. De drukke periode van het oogsten is achter de rug. “Momenteel help ik mijn broer ’s ochtends meestal met eieren afdraaien, vervolgens akkerbouw werkzaamheden en nadien help ik met het schoonmaken van de kippenstal (26.000 kippen). Efficiënt en effectief werken, daar krijg ik energie van”, vertelt Rik met een glimlach. “We willen als bedrijf gezond doorgroeien, zorgen voor continuïteit. Uiteindelijk moet er simpelweg brood op de plank komen. Nu maar ook in de toekomst.”
 
Medewerker Frank (20 jaar) staat op de payroll via HRpm. “Mijn broer heeft in Dronten gestudeerd en gewerkt en kwam daardoor in aanraking met HRpm. Met Jeroen Neimeijer hebben we ons eerste contactmoment gehad. Wij zorgen voor het werk en HRpm zorgt voor de afwikkeling. Geen poespas, maar recht toe recht aan. Dat past precies bij ons. We zijn een jong en fris bedrijf en willen ons blijven richten op onze kernactiviteiten. Wij moeten op onze kosten letten en het verlonen van Frank is via HRpm het meest efficiënt. We hebben er geen werk mee. Mooi toch? We kunnen op HRpm vertrouwen en bouwen. Dat maakt de samenwerking prettig.” Frank werkt sinds de zomer oproepmatig bij Bartelds Landbouw BV. “Het mooie aan Frank is dat hij geen agrarische achtergrond heeft, maar hij bezit de juiste werkmentaliteit. We kunnen snel schakelen met hem en hebben alle vertrouwen in hem. Op deze manier kun je makkelijk werk uit handen geven en hij hoort bij ons team.”
 
De passie waarmee Rik praat en het enthousiasme waarmee hij over het familiebedrijf vertelt, werkt aanstekelijk. Hij kan zijn passie voor zijn vak ook goed delen met zijn vriendin. “Onze relatie is nog pril. Zij woont in Lelystad en werkt voor RTL Nederland. Zij is verantwoordelijk voor de online wereld van RTL Late Night. Het dagelijkse programma van Humberto Tan op RTL4 . We kunnen hier mooi over klankborden. Ik ben een échte handelsman en daarmee kan ik haar ook adviseren, want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: werkuren moet handel opleveren of in haar geval kijkcijfers genereren. Met een nuchtere kijk, kun je veel bereiken.” Rik ziet de toekomst zonnig tegemoet zowel op privé als werkgebied. “Met mijn oom hebben we het nog wel eens over vroeger. Hij ging dan met mijn vader ’s nachts aan de rooimachine sleutelen, zodat ze overdag weer konden rooien. Ik heb er veel respect voor hoe het er vroeger aan toe ging. Soms kun je dit bijna niet beseffen.” En de toekomst? “Voor de toekomst vinden we het voornamelijk belangrijk dat we geen onzinnige dingen gaan doen. We hoeven geen immens machinepark, maar vinden precisie landbouw en autonoom rijden wel een mooie doelstelling. Stap voor stap werken we aan het voortbestaan van ons familiebedrijf. Ook met betrekking tot de kippen vragen we ons wel eens af: Kan het nog wel? Ja of nee? Hoe handelen we bij onverwachtse situaties? Samen met het team hebben we een visie en gaan we daar ook voor. Daarnaast spelen we in op de wensen en behoeften van onze afnemers. Wat we doen, willen we goed doen. We leven en werken in een mooi gebied van Nederland en maken bewuste keuzes voor ons familiebedrijf ”, sluit Rik af. Vervolgens stappen we in de auto en rijden samen naar de vestiging in Tweede Exloërmond waar zijn broer en Frank druk bezig zijn met het schoonmaken van de kippenstal. Er wordt hard gewerkt en het teamgevoel spat er vanaf. Prachtig om te zien. Wij zetten een grote krul achter ons bezoek aan Familiebedrijf Bartelds BV. Tot ziens!
 
Bedrijf van Rik Bartelds
 
HRpm op bezoek bij Rik Bartelds
 
Rik Bartelds
 

 
Delen: Facebook Twitter WhatsApp Email Google+ LinkedIn
@HRpmBV
13 Aug
WORD JIJ ONZE NIEUWE COLLEGA?! 🤩Wij zijn voor onze locatie in Dronten op zoek naar een commercieel medewerker binn… https://t.co/klTYcB0D5v
Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer
Cookies weigeren! OKE!