payroll-visual
“Als je alles zelf wil doen, heb je geen tijd van recht uitkijken!”
Aan de keukentafel met Rudy Eilert
 
Aan de keukentafel met Rudy Eilert
Op een zonnige woensdag in Dalfsen komen we het erf bij Rudy Eilert en zijn vriendin Darina op rijden. We zien direct een al bedrijvigheid in en rondom het huis: de jongste zoon op de speelgoedtractor, vaste medewerker Alien druk in de weer, Darina is de boel binnen helemaal in orde aan het maken en Rudy loopt ijverig van de ene naar de andere schuur op het erf. In de verte wordt er hard gewerkt aan de bouw van een nieuwe schuur voor de opfokgeiten van Rudy en Darina. De doenersmentaliteit spat er vanaf!
 
Eenmaal binnen en zittend aan de koffietafel, neemt Rudy direct enthousiast het woord: “De lammertijd is net achter de terug en ging allemaal super goed.” Rudy en Darina hebben in 2009 het geitenbedrijf overgenomen van zijn vader. Vroeger was het gemengd bedrijf (varkens en koeien) met 12ha. In 1997 ging Rudy bij in de maatschap, vervolgens werden in 1999 ambitieuze plannen gemaakt voor een geitenhouderij. De plannen werden concreet en in 2000 werd de focus volledig op geiten gelegd. De koeien en varkens gingen weg en de familie kocht 400 opfokgeiten. Kort daarna, in 2001, kreeg de familie te maken met veel onzekerheid in verband met de uitbraak van de MKZ in Nederland. Rudy vertelt: “We hadden toen inmiddels 600 geiten in onze stal. Het was voor, onder andere, alle geitenhouderijen een onzekere tijd. De melkprijzen daalden enorm. Gelukkig kwam de geitenhouderij na 2003 weer opgang en stegen de melkprijzen in 2004 weer. Het ging toen gelukkig weer de goede kant op. In 2009 heb ik het bedrijf volledig overgenomen, maar wat dacht je? In 2009 brak de Q-koorts uit. De melkprijzen gingen van 47 cent naar 39 cent. We hadden plannen voor het bouwen van een nieuwe stal, maar dit hebben we toen maar gelijk uitgesteld. Gelukkig hebben onze dieren nooit te maken gehad met de MKZ of Q-koorts, maar je houdt je hart wel goed vast.” Naast de gezinsuitbreiding bij de geiten op de boerderij, kregen ook Rudy en Darina in 2011 en 2013 gezinsuitbreiding. Ze werden trotse ouders! “Je krijgt de zorg over twee kinderen erbij, fantastisch mooi, maar je moet ook zorgen voor de juiste balans om alles te kunnen rondzetten. Darina en ik vullen elkaar perfect aan en we betrekken onze kinderen ook bij de geitenhouderij. Daarnaast werkt Darina nog 20 uur in de week als dierenartsassistente bij DGC Midden Salland.” De jaren 2013, 2014 en 2015 waren goede geiten jaren in Nederland. Sinds het voorjaar hebben Rudy en Darina 1200 geiten en 400 opfokgeiten. Momenteel wordt de geitenhouderij met een nieuwe schuur uitgebreid. “In 2009 kwam het er niet van in verband met de Q-koorts en de vergunning liep nu af. Over zes weken moet de opfokschuur klaar zijn. In 2009 hadden we dit plaatje voor ogen en nu wordt het dan ook eindelijk gerealiseerd. Dat vind ik echt prachtig”, zegt Rudy met gepaste trots.
 
Samenwerking met HRpm
Het enthousiasme vliegt over tafel en het is een feest om naar zijn ondernemersverhaal te luisteren. Rudy werkt samen met zijn vriendin Darina, vaste medewerker Alien en de diverse oproepkrachten van HRpm op de geitenhouderij. “We hebben al meerdere stagiaires van scholen in Raalte en Zwolle gehad. Als een stagiair goed bevalt, laten we de verloning via HRpm verlopen. Zo’n 2 à 3 jaar geleden heb ik via-via Piet Enserink leren kennen en in aanraking gekomen met diensten van HRpm. Vanaf moment één was er een goede klik en had ik een goed gevoel bij HRpm. We worden volledig ontzorgd met de diensten van HRpm. Momenteel hebben we vijf scholieren via HRpm op de lijst staan. We kunnen met deze flexibele krachten de werkzaamheden altijd rondzetten. We werken met een soort van roulatieschema. Ze mogen onderling met elkaar ruilen. Als alle gaten maar worden opgevuld, dan vind ik het allemaal goed”, geeft Rudy aan. “Ik heb ook wel eens stagiaires gehad, waar bij de werkersmentaliteit ontbrak of ze hadden geen affiniteit met de geitenhouderij. Dan zeg ik ze ook eerlijk dat ze beter een andere stageplaats kunnen gaan zoeken. Ik vind het echt super leuk om in scholieren te investeren, maar als de klik ontbreekt dan is de basis voor een ‘goed huwelijk’ er simpelweg niet. Ik word ook weleens door scholieren of ouders van scholieren gebeld of ik nog werk voor ze heb. Dan geef ik de contactgegevens door aan HRpm en zo helpen we elkaar én dat vind ik zo mooi. Met Erna Mulder van HRpm heb ik ook goed contact. Erna en Piet komen afzonderlijk bij mij langs om te kijken of alles nog naar wens is en of ze mij nog kunnen helpen met medewerkers. Ze zorgen er altijd goed voor dat ik de juiste mensen in de stal heb staan. HRpm staat dichtbij de scholieren en dat is een hele belangrijke kracht van het bedrijf.” Pratende over scholieren, heeft Rudy zelf ook nog een mooi verhaal toen hij scholier was. “Ik werkte vroeger op een melkveebedrijf hier in de buurt. Van de eigenaar heb ik ontzettend veel geleerd in de praktijk. Het mooie is dat twee kinderen van hem nu bij mij werken. De verloning loopt automatisch via HRpm. We hoeven nooit ergens achteraan, iedereen is flexibel en het komt altijd goed. Als je alles zelf wil doen, heb je geen tijd van recht uitkijken!”
 
De toekomst
Rudy en Darina zijn nog steeds blij dat ze destijds de overstap naar een geitenhouderij hebben gemaakt. Zo stilletjes aan wordt er ook nog wel nagedacht over de toekomst. “We blijven altijd optimaliseren. Dit doe je samen met gedreven medewerkers en goede gerichte investeringen. We willen graag altijd alles in de hand houden. We zitten te denken om nog een stuk grond erbij te kopen of huren, maar gaan zeker niet met geld strooien. Het is belangrijk dat er continuïteit komt in de geitensector.” Al nagedacht over een opvolger?  “Het zou mooi zijn als onze dochter (4 jaar) of zoon (2 jaar) later geïnteresseerd zijn in overname, maar het hoeft zeker niet! We blijven ons open stellen voor nieuwe ideeën en gaan altijd voor kwaliteit. Getalletjes zeggen mij helemaal niks. We gaan voor duurzame geiten, we willen burgers mooie producten bieden en willen samen met alle andere geitenhouderijen de sector goed op de kaart zetten in Nederland.”
 
Rudy Eilert
Al lopend in de stal geeft Rudy aan: “Ik vind het heel belangrijk dat de geiten een goed leven bij ons hebben. We houden van veel licht, ook in de melkstal. We hebben allemaal lichte tegels en veel daglicht. Een gezonde leef- en werkomgeving is een belangrijke pijler van ons.”
Delen: Facebook Twitter WhatsApp Email Google+ LinkedIn
@HRpmBV
13 Aug
WORD JIJ ONZE NIEUWE COLLEGA?! 🤩Wij zijn voor onze locatie in Dronten op zoek naar een commercieel medewerker binn… https://t.co/klTYcB0D5v
Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer
Cookies weigeren! OKE!