payroll-visual
“De samenwerking tussen man en vrouw in combinatie met de medewerkers is onze kracht”
Op de koffie bij Jolanda Berghuis
 
Jolanda runt samen met haar man Gerard een melkveebedrijf in Heeten (Overijssel). In 1925 begon de opa van Gerard met het bedrijf. In 1996 namen Gerard en Jolanda het bedrijf over. Ze zijn begonnen met 40 melkkoeien en hebben momenteel 135 melkkoeien. Het ondernemersdoel van de familie Berghuis? Een levensvatbaar melkveebedrijf hebben én houden.
 
Jolanda Berghuis
 
Op een mooie levendige boerderij zitten we met Jolanda aan de keukentafel, samen met dochtertje Manon (2). Daarnaast hebben Gerard en Jolanda nog twee kinderen, Chiel (4) en Ilse (7). Een gezellige boel in huize Berghuis. Jolanda is middenin Deventer geboren en leerde Gerard in 1994 kennen. “Ik wilde in het verleden altijd dierenarts worden, maar ik bent uiteindelijk voordat ik Gerard kende in de horeca beland. Ik heb ruim 18 jaar met veel plezier bij een cateringbedrijf gewerkt.” Maar nu werkt Jolanda al jaren vol passie in de agrarische sector. “Bij mij staan de kinderen natuurlijk altijd op nummer één, daarna Gerard en dan de koeien. Gerard en ik gaan elke ochtend 05.30 uur naar de stal en nemen de babyfoon mee. Rond 07.00 uur ga ik weer terug naar kinderen. We hebben één dag in de week oppas en we hebben onderling een prima taakverdeling. Zes dagen in de week doe ik de middag melking, daarnaast ondersteun ik Gerard met het voeren van kalveren, overige melkbeurten en ben ik verantwoordelijk voor de fokkerij”, vertelt een passievolle Jolanda. Naast de fokkerij, is het melken helemaal Jolanda’s ding. “We weten waar we met z’n allen voor knokken. Gerard en ik moeten altijd alert blijven. We moeten zorgen dat we de liters onder de koeien houden om te kunnen presteren. Weet je wat het mooie is? Onze koe Corrie 42 heeft dit jaar 150.000 liter melk volgemaakt”, vertelt Jolanda met een grote glimlach.
 
Na inspanning komt ontspanning
Een nuchtere vrouw, die niet vies is van hard werken. Naast het werken op de boerderij, houdt Jolanda van tuinieren en het maken voor warm- en koud buffetjes voor familie en vrienden. “Laatst was de LTO fietstocht en dan verzorg ik de lunchpakketjes, dat vind ik harstikke leuk om te doen.” En vakantie, hebben jullie daar tijd voor? Jolanda vervolgt: “Absoluut, dit jaar staat een vakantie naar Mallorca op de planning en laatst zijn we nog met elkaar een weekendje weggeweest. We vinden het heel belangrijk om na een periode van keihard werken, onszelf ook te belonen en lekker te genieten met onze kinderen. We hebben het geluk dat we een goede medewerker hebben, die alles op het melkveebedrijf overneemt als we op vakantie zijn.” Chiel Helder uit Raalte is als stagiair bij Jolanda en Gerard begonnen en uitgegroeid tot een volwaardige medewerker op de boerderij. Na het bespreken van de technische kengetallen met Erik Reefhuis van Gelre IJsselstreek, hebben we besloten om driemaal daags te gaan melken. Echter was het voor ons alleen een optie wanneer we de avondmelkingen uit konden besteden. Om dit rond te krijgen hebben we contact gezocht met Piet, die ons in contact bracht met Nienke en Rik. De verloning van Chiel, Nienke en Rik, die de avondmelkingen op zich nemen gaat via HRpm. “We zijn ontzettend blij met deze medewerkers. De klik is er en de samenwerking bevalt ons goed. Als wij op vakantie zijn, neemt Chiel het melkveebedrijf volledig over en woont hij ook in ons huis. We zijn blij dat we tijd en energie in Chiel als stagiair hebben gestoken, want hij past ook goed bij ons gezin. Manon, Chiel en Ilse zijn dol op ‘grote’ Chiel. We kunnen alle werkzaamheden met een gerust hart aan hem overdragen, ook als we in het buitenland zitten weten we bij onszelf: thuis gaat alles goed. Gerard kende Piet van HRpm uit het verleden en de lijntjes werden al gauw gelegd, toen we aangaven dat we opzoek waren naar personeel. Vanaf moment één, voelt Piet haarfijn aan wat van soort medewerkers wij zoeken. Hij is betrokken bij het melkveebedrijf en ontzorgd ons volledig.  Piet komt wel eens bij ons het erf oprijden om te kijken of alles nog naar wens is én dat is zo mooi, heel persoonlijk en hij is altijd oplossingsgericht. HRpm heeft alle expertise in huis om snel in te spelen op de wensen en behoeften van de klanten en dat zijn de boerenbedrijven nodig.”
 
Duurzaamheid
De kinderen van Jolanda en Gerard vinden het leven op de boerderij ook leuk. “Ze komen wel eens in de stallen, maar we pushen niet. We hebben altijd geboerd met het idee, we hebben geen opvolger. We zien wel wat de toekomst ons brengt. Onze kinderen zijn vrij in wat ze later gaan doen. We vinden het belangrijkste dat ze plezier hebben in wat ze doen.” En plezier dat straalt Jolanda ook uit, als we haar vragen wat de kracht van hun melkveebedrijf is. “De samenwerking tussen man en vrouw in combinatie met de medewerkers is onze kracht. We geven de medewerkers veel verantwoordelijkheid en we zien ze groeien in hun vak. We hebben ontzettend geluk met onze laatste drie medewerkers en daar heeft HRpm haar steentje aan bijgedragen. We genieten van ons werk.” Een genot om naar te luisteren en ook de toekomst ziet Jolanda positief in. “Ik hoop dat er over tien jaar nog steeds stabiele bedrijven in de agrarische sector zijn, waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Daar moeten we met elkaar naar toe. Ik denk dat ondernemerschap ook steeds belangrijker wordt: goede keuzes maken en kunnen inspelen op de actualiteiten. In de agrarische sector moet je te allen tijde flexibel kunnen zijn en dan vinden wij ook juist mooi aan ons vak”, sluit Jolanda af. 
 
Delen: Facebook Twitter WhatsApp Email Google+ LinkedIn
@HRpmBV
13 Aug
WORD JIJ ONZE NIEUWE COLLEGA?! 🤩Wij zijn voor onze locatie in Dronten op zoek naar een commercieel medewerker binn… https://t.co/klTYcB0D5v
Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer
Cookies weigeren! OKE!