payroll-visual
Op de koffie bij Volkerink

Binnenkijken bij Volkerink Heino

 
Als we bij Volkerink arriveren, treffen we niet alleen personenauto’s op de parkeerplaats maar ook een grote rode trekker pal voor de deur. Door het raam bij de voordeur zien we dat er binnen hard wordt gewerkt door planner Lars en eigenaar Louis. We worden binnengelaten en Louis pakt voor iedereen wat te drinken. Al pratend eet hij in een rap tempo zijn lunch (lees: een half brood). Ondertussen bellen er klanten, die hij met zijn zuidelijke tongval vriendelijk te woord staat. Het valt ons op hoe makkelijk en vakkundig Louis schakelt met zijn collega Lars, met ons en met zijn klanten. Rustig, duidelijk en met zichtbaar plezier in zijn werk.
 
Op de koffie bij Volkerink
Volkerink in een notendop
“Volkerink Heino is opgericht in 1950 als coöperatie, als werktuigenvereniging. Tegenwoordig focussen we ons op drie takken:  agrarisch loonwerk, grondverzet en  cultuurtechniek. Het agrarische loonwerk vindt voornamelijk plaats op 5 km rondom onze schuur. Met het grondverzet zijn we  actief in een werkgebied wat wordt begrensd door Zwolle, Ommen, Deventer en de IJssel. We merken dat voornamelijk bouwbedrijven ons als vaste partner kiezen. Met de verreikers zijn we gespecialiseerd in de asbestsanering en komen we van Leeuwarden en Arnhem tot aan de Duitse grens”, vertelt Louis. Volgens hem is zijn klantenkring divers. Hij heeft een aantal grote vaste klanten, maar werkt ook voor kleinere partijen of tijdelijke opdrachtgevers. “Bij het agrarisch loonwerk zorgt 20 % van de klanten voor 80 % van de omzet. Bij het grondverzet is dat wat meer verspreid en met de verreikers pakken we de kortere klussen”, legt hij uit.
 
Overnamekans
Louis is opgegroeid in Venray en was daar in zijn jeugd werkzaam bij een loonbedrijf. Daar ervaarde hij de dagelijkse gang van zaken op een loonbedrijf en het werken met allerlei machines.
Hij besloot om landbouwtechniek in Wageningen te studeren. Na zijn studie werkte hij een jaar in België bij New Holland op de ontwerpafdeling. “Daarna heb ik 5 jaar in Rusland gewerkt”, vervolgt hij.  Voor een Nederlandse bedrijf wat een John Deere dealerschap had.  “Die periode in Rusland was heel bijzonder. Destijds, in 2003, waren er weinig regels waardoor ik al snel een groot verschil kon maken voor mijn klanten: we konden klanten adviseren om 1 trekker met gps aan te schaffen in plaats van 2 zonder, of om hun ruwvoer af te dekken met plastic. Dit levert direct veel geld op voor de klant.”  Maar, zegt hij: “Ik vond het toch echt het leukst om gewoon zelf met de machines te werken. Daar kan ik nog ik nog steeds erg van genieten tussen al het geregel door”.
Eenmaal terug in Nederland is het cultuurverschil groot, maar Louis voelt zich snel weer thuis. “Rusland is een compleet andere wereld. Het was een mooie ervaring, maar het is uiteindelijk altijd mijn droom geweest om in Nederland bij een loonbedrijf aan de slag te gaan. Toen ik een vacature voor planner tegenkwam raakte ik in gesprek met Gerrit Volkerink uit Heino. De afstand tussen Venray en Heino was op dat moment geen issue meer, als je daarvoor in Rusland geweest bent”, verklaart Louis lachend. De klik met Gerrit Volkerink was er en ik zou in dienst kunnen komen. Ik heb toen aangeven dat dat niet het eindstation was voor mij en dat ik ooit mijn eigen bedrijf wilde hebben. Om een lang verhaal kort te maken, van het een kwam het ander, en Gerrit verkocht zijn bedrijf aan mij. Louis: “De start was best pittig omdat het midden in de crisistijd was, maar uiteindelijk heeft dat Volkerink Heino alleen maar sterker gemaakt.”
 
Onderscheiding door innovatie
Louis vertelt dat er in de omgeving van Heino vrij veel (grote) loonbedrijven te vinden zijn. Volkerink onderscheidt zich volgens hem steeds meer door hun innovatieve aanpak. “In deze sector is het echt een kwestie van vertrouwen winnen en keer op keer goede service verlenen”. Zo vertelt Louis dat klanten uit het hele land hen weten te vinden als ze een verreiker met chauffeur nodig hebben voor het verwijderen van asbest. “Dit werk is nogal gespecialiseerd, de verreikers zijn erg kwestbaar en je moet continu bijblijven met de wet- en regelgeving. Bovendien moet je alle certificaten netjes op orde hebben. Voor een klant is het dan praktisch om een externe partij in te schakelen voor dit soort werk. Bij ons zijn ze verzekerd van betrouwbare jongens en materiaal dat aan alle eisen van controleurs voldoet.” Volgens Louis is Volkerink innovatief op verschillende fronten. “De behandeling van bodemstructuur doen we helemaal op onze eigen manier. We rijden met een groot aantal banden onder de machines en letten goed op de drukverdeling. Verder houden we ons bezig met grondmonsters en bemestingsplannen, waardoor we ons echt kunnen onderscheiden van collega’s in de buurt. Klanten kunnen ons dag en nacht bereiken en zijn verzekerd van de nieuwste technieken.
 
Doenersmentaliteit
Volgens Louis is innovatie niet het enige wat hen onderscheidt van andere partijen. “Sommige klanten uit de Randstad vragen voor slechts een paar uurtjes een verreiker. Dan denk je weleens, is het voor de klant niet goedkoper om daar in de buurt een verreiker te huren met chauffeur? De reden waarom ze voor ons kiezen is de service en de werkmentaliteit. Onze medewerkers stoppen pas met werken als de klus geklaard is. Het komt simpelweg niet in ze op om eerder te stoppen. Ze deinzen niet terug voor een beetje regen of werk na vijven. Deze mentaliteit zie je in de Randstad veel minder.”
 
HRpm en Volkerink zijn mooie match
Louis werkt regelmatig met HRpm samen om nieuw personeel te werven. Ondertussen heeft hij zo’n 16 vaste mensen in dienst, exclusief ZZP’ers en payrollers. Louis kende Ben Reuvekamp van HRpm al van naam en Jeroen Neimeijer was met zijn varkensbedrijf al klant bij Volkerink. Jeroen en Louis kwamen steeds vaker in gesprek over personeel en zo begon een mooie samenwerking. Louis: “HRpm weet precies wat we zoeken. Als ik een vacature heb voor een trekkerchauffeur dan sturen ze een ervaren iemand. Zoeken we iemand met wat minder werkervaring die van aanpakken weet, dan krijgen we ook altijd precies de persoon die bij ons bedrijf past. Louis draagt ook zelf jongens aan die voor hem willen werken. “Ik bel dan naar HRpm en geef de namen door. Vervolgens regelen zij dat deze jongens via een payrollcontract aan de slag kunnen en dat alles geregeld is om te kunnen starten”. Louis vervolgt lachend: “Een tijdje geleden hadden we met spoed een chauffeur voor de wikkelaar nodig en ik belde HRpm. Het lukte hen niet zo snel om iemand voor ons te vinden. Weet je wie er toen plots voor mijn neus stond? Jeroen Neimeijer in zijn werkkleding. Dat is toch mooi!”
 
Werken bij Volkerink wordt nooit saai
Louis vindt het belangrijk om jonge jongens een leerplek te bieden. “Op zaterdag is er altijd iemand aanwezig die ervaring heeft met trekkers en dit kan overbrengen op de andere medewerkers. Daarnaast heb ik op zaterdag een stuk of 3 jongens rondlopen die helpen met schoonmaken en het klaarzetten van de machines voor de rest van de week. Zulke jongens kijken graag mee en rollen vanzelf in het vak. Als iemand enthousiast is en wil doorgroeien dan geef ik hem graag de kans daarvoor”. Uiteraard kent het agrarische loonwerk de grootste drukte in het voor- en najaar. Om zijn personeel optimaal in te zetten wisselt hij deze pieken af met bijvoorbeeld onderhoud op recreatieparken, bestratingen, hakselwerk, inzaaien, groenwerk en opruimklusjes. Zo is het werk altijd afwisselend en is er ieder moment van het jaar werk. Louis: “We zijn goed in balans en het ene type werk heeft het andere nodig. Werken bij Volkerink wordt nooit saai.”
 
Toekomstvisie
Volkerink wil in alle drie takken blijven groeien, juist omdat deze elkaar zo versterken. “Tegenwoordig zijn we een stuk beter voorbereid op groei. We hebben voldoende personeel om onvoorziene situaties op te vangen.  Voorheen hadden we bijvoorbeeld maar één verreiker chauffeur in dienst en nu kunnen we uit vier of vijf specialisten kiezen. Dat geeft ons een hoop lucht en maakt het makkelijker om opdrachten aan te nemen. We hopen op deze manier nog verder te kunnen groeien.” Als het interview ten einde komt kan Louis het niet laten om ons te attenderen op de openstaande vacatures. “Mocht je nog extra aandacht kunnen geven aan onze vacatures dan heel graag”, stelt hij met zijn gebruikelijke enthousiasme. Dus heb je dit artikel gelezen en ben je enthousiast geworden over Volkerink als werkgever? Zie jij een baan als verreiker chauffeur, kraanmachinist of algemeen agrarisch medewerker wel zitten? Bel of mail met HRpm en wij helpen je graag aan één van deze toffe banen!
 
VolkerinkVolkerink
Delen: Facebook Twitter WhatsApp Email Google+ LinkedIn
@HRpmBV
13 Aug
WORD JIJ ONZE NIEUWE COLLEGA?! 🤩Wij zijn voor onze locatie in Dronten op zoek naar een commercieel medewerker binn… https://t.co/klTYcB0D5v
Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer
Cookies weigeren! OKE!